poniedziałek, 14 marca 2016

Musztardowo- chrzanowa biała kiełbasa pieczona na piwie

Jeśli nie macie pomysłu na to co przygotować na wielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. 


SKŁADNIKI:
4 parzone białe kiełbasy,
1 por,
2 cebule,
1,5 łyżki musztardy,
1/2 łyżki świeżego startego chrzanu,
150ml piwa jasnego,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz,
pieprz kolorowy ziarnisty,

PRZYGOTOWANIE:
1. Pora kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pora razem z cebulą smażę około 5 minut na maśle. Oprószam solą i pieprzem.
2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam piwem.
4. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze:

  1. wygląda znakomicie mam jedno pytanko czy pieczemy pod przykryciem ???

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbaski piekłam bez przykrycia.

    OdpowiedzUsuń