środa, 18 maja 2016

Bitki z karkówki duszone z pieczarkami i koperkiem

W środowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne bitki z karkówki. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. 



SKŁADNIKI:
600g karkówki wieprzowej bez kości
300g pieczarek,
1 cebula,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżki rozmarynu,
1/2 pęczka koperku,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
1 łyżka śmietany 18%,
3 łyżki śmietany 30%,
1 łyżeczka musztardy,
woda,
sól i pieprz do smaku,
ziemniaki,
Sałatka Ukraińska z zielonych pomidorów ORZECH.

PRZYGOTOWANIE:

1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i mieloną papryką.  Na maśle podsmażam mięso razem z pokrojoną cebulą. Następnie mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). Wsypuję mąkę. Duszę na małym ogniu około godziny.
2. Pieczarki kroję w plastry. Dodaję do mięsa. Koper drobno siekam i także dodaję do bitek. Duszę kolejne 15 minut. 
3.Śmietany mieszam razem z musztardą. Dodaję do mięsa. Gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Bitki podaję z ziemniakami i sałatką Ukraińską z zielonych pomidorów ORZECH. 


Bitki podałam z sałatką Ukraińską z zielonych pomidorów, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Sałatka ta to idealny dodatek do drugiego dania. Produkt ma doskonały smak, jest wart polecenia i zakupu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz