sobota, 28 maja 2016

Rogaliki drożdżowe z serem

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne rogalki drożdżowe z serem. Rogalki są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują z kubkiem gorącego kakao. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
400g mąki,
30g drożdży,
200ml mleka,
3 łyżki cukru,
1 jajko,
50g masła,
szczypta soli,
Masa serowa:
200g sera białego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
1 żółtko,
50g masła,
Dodatkowo:
białko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję  rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaję pokruszony ser i razem ucieram.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części. Jedną z części rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy serowej. Ciasto zwijam w rogaliki. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz