SKŁADNIKI:
Ciasto:
400g mąki,
30g drożdży,
3/4 szklanki mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 jajko,
50g margaryny,
1 łyżeczka soli,
Farsz:
1/2 główki młodej kapusty,
150g pieczarek,
1 cebula,
2 łyżki masła,
5 łyżek wody,
1 łyżeczka kminku,
sól,
pieprz,
Dodatkowo:
jajko do posmarowania,
czarnuszka do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i
odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Farsz: Kapustę drobno kroję.
Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Smażę przez około
5 minut na maśle. Dodaję kapustę i mieszam. Wsypuję kminek i wlewam wodę. Smażę przez około 10 minut. Farsz doprawiam do smaku solą oraz
pieprzem.
4. Wyrośnięte ciasto przekładam na
stolnicę i rozwałkowuję. Brzeg ciasta nacinam nożem. Obok układam wzdłuż porcję farszu. Ciasto składam (nacięciami do góry). Brzegi lekko dociskam. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z farszem kroję na 10cm kawałki. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnuszką. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Rewelacyjne. Uwielbiam takie paszteciki!
OdpowiedzUsuń