Na dzisiejszy obiad polecam pyszne pieczone udka zawinięte w plastry boczku. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Udka możemy podać z frytkami i surówką.
SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
9 plastrów boczku,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka rozmarynu,
1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej,
1/2 łyżki pieprzu,
szczypta soli,
5 łyżek oleju,
3 łyżki masła.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie przyprawy razem mieszam. Mięso nacieram każdej strony przyprawami. Udka zawijam w plastry boczku, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiam olejem. Na udkach rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam.
2. Udka piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia udka kilkakrotnie polewam wytworzonym sosem, a 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby boczek się zarumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz