SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki tortowej MŁYNOMAG,
2 łyżki kakao,
8 łyżek oleju,
1 łyżka proszku do
pieczenia,
1 łyżka octu,
Mus malinowy:
500g malin świeżych lub
mrożonych,
1 szklanka wody,
2 opakowania galaretki
malinowej,
Masa chałwowa:
2 opakowania budyniu
waniliowego,
500ml mleka,
1 opakowanie cukru
waniliowego,
1,5 łyżki cukru,
300g masła,
150g chałwy mlecznej,
Dodatkowo:
kulki śniadaniowe do
posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz
żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wykładam na blaszkę o
wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt
przekrawam na dwa równe blaty.
2. Mus malinowy: Maliny
przekładam do blendera i miksuję na jednolity mus. Mus przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na jeden blat biszkoptu. Odstawiam do stężenia.
3. Masa chałwowa: Z mleka
odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem
waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do
gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń
odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo
dodaję budyń. Ucieram. Dwie trzecie masy wykładam na ciasto,
wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego. Na
wierzchu rozsmarowuję pozostałą masę. Całość posypuję kulkami
śniadaniowymi.
ładnie wygląda to Twoje ciacho! połączenie malin i chałwy musiało wypaść smacznie
OdpowiedzUsuńEkstra !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię przekładane ciasta, z tymi masami musi pysznie smakować, niestety nie mam mrożonych malin, muszę zrobić zapas w odpowiednim czasie. Ale może wiśnie?
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością zjadłabym kawałek, no może dwa ;)
OdpowiedzUsuń