sobota, 21 maja 2016

Szarlotka skubana z truskawkami

Powoli rozpoczynamy sezon truskawkowy. Na targowiskach pojawiają się już pierwsze truskawki. Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z truskawkami. Przygotowanie szarlotki zajmuje parę chwil, a efekt końcowy jest znakomity. 



SKŁADNIKI:
550g mąki,
250g margaryny,
1 jajko,
3 żółtka,
100g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 18%,
30g świeżych drożdży,
1/2 kg truskawek,
3 łyżki bułki tartej,
2 opakowania cukru waniliowego,

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę mieszam z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodaję do reszty składników. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto dzielę  na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Truskawki posypuję cukrem waniliowym. Pozostałą część ciasta skubię i układam na owocach. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. Podkradam przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podkradam przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki uwielbiam ale tegorocznych jeszcze nie kupowałam. Trochę drogie jeszcze są.

    OdpowiedzUsuń