SKŁADNIKI:
550g mąki,
250g margaryny,
1 jajko,
3 żółtka,
100g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 18%,
30g świeżych drożdży,
1/2 kg truskawek,
3 łyżki bułki tartej,
2 opakowania cukru waniliowego,
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka,
cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę mieszam z drożdżami
(aż się rozpuszczą) i dodaję do reszty składników. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto dzielę na dwie równe
części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę
o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście.
Truskawki posypuję cukrem waniliowym. Pozostałą część ciasta skubię i
układam na owocach. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 180
stopni.
Podkradam przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTruskawki uwielbiam ale tegorocznych jeszcze nie kupowałam. Trochę drogie jeszcze są.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! :) Zapisuję w swoim zeszycie bo na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń