poniedziałek, 9 maja 2016

Wiosenny omlet z pokrzywami i szczypiorkiem

Na dzisiejsze śniadanie polecam omlet z pokrzywami i szczypiorkiem. Jest lekki, zdrowy i smaczny. Każdemu będzie smakować. 


SKŁADNIKI:
4 jajka,
1 pęczek świeżych pokrzyw,
1/2 pęczka szczypiorku,
50g masła,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście około 2 minut podsmażam na oliwie.
2. Szczypiorek drobno posiekam. Jajka wybijam do miski. Mieszam trzepaczką. Dodaję podsmażoną pokrzywę, szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.
3. Na patelni rozpuszczam masło. Wlewam jajka. Smażę na małym ogniu do momentu, aż jajko się zetnie i lekko zarumieni. Omlet delikatnie przewracam na drugą stronę (można do tego użyć talerza) i smażę na rumiano z drugiej strony. Gotowy omlet przekładam na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz