SKŁADNIKI:
4 jajka,
1 pęczek świeżych pokrzyw,
1/2 pęczka szczypiorku,
50g masła,
oliwa,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście
około 2 minut podsmażam na oliwie.
2. Szczypiorek drobno posiekam. Jajka
wybijam do miski. Mieszam trzepaczką. Dodaję podsmażoną pokrzywę,
szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.
3. Na patelni rozpuszczam masło. Wlewam jajka. Smażę na małym ogniu do momentu, aż jajko się zetnie i
lekko zarumieni. Omlet delikatnie przewracam na drugą stronę (można
do tego użyć talerza) i smażę na rumiano z drugiej strony. Gotowy
omlet przekładam na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz