poniedziałek, 30 maja 2016

Sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem

Zapraszam na pyszne sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mleka,
1 jajko,
1 i 1/3 szklanki mąki,
1 łyżka cukru,
szczypta soli.
Masa serowa:
250g sera białego,
3 łyżki śmietany 18%,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1/2 łyżki cukru,
Dodatkowo:
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego ORZECH,
kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta razem ze sobą mieszam, tak aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki.
2. Masa serowa: Ser kruszę i przekładam do miseczki. Dodaję cukry i śmietanę. Wszystko razem dokładnie ugniatam widelcem. 
3. Na środek usmażonego naleśnika wykładam porcję masy serowej. Na masę serową nakładam porcję dżemu. Delikatnie rozsmarowuję. Naleśnika składam w sakiewkę i związuję makaronem spaghetti. Sakiewki układam na talerzu i podaję.


Do przygotowania sakiewek użyłam dżemu wiśniowego ORZECH. Dżem ma doskonałą konsystencję, znajdziemy w nim mnóstwo pysznych owoców. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznych deserów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz