czwartek, 5 maja 2016

Pieczarki faszerowane po bolońsku

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne faszerowane pieczarki.  Są szybkie i łatwe do przygotowania. Koniecznie musicie je przygotować, ponieważ są przepyszne. Pieczarki można podać polane sosem pomidorowym.




SKŁADNIKI:
8 dużych pieczarek,
400g mięsa mielonego wieprzowego,
1 cebula,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
50g masła,
2 plasterki sera żółtego,
olej,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładam mięso mielone, cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i smażę jeszcze 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
2. Kapelusze pieczarek smaruję dookoła olejem. Wgłębienia w kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na wierzchu pieczarek.
3. Pieczarki układam w naczyniu żaroodpornym. Obok rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pieczarki piekę 35 minut w temperaturze 170 stopni.

2 komentarze: