SKŁADNIKI:
8 dużych pieczarek,
400g mięsa mielonego wieprzowego,
1 cebula,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
50g masła,
2 plasterki sera żółtego,
olej,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki
oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w
kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładam mięso mielone,
cebulę i pokrojone trzonki z pieczarek. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i smażę jeszcze 3 minuty. Farsz
doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
2. Kapelusze pieczarek smaruję dookoła
olejem. Wgłębienia w kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem.
Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na wierzchu
pieczarek.
3. Pieczarki układam w naczyniu
żaroodpornym. Obok rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam.
Pieczarki piekę 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Kasiu kusisz:)
OdpowiedzUsuńNo i znowu rewelwcyjny przepis. :)
OdpowiedzUsuń