czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

W czwartkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 jajko
300 ml jogurtu naturalnego
10 dag cukru
½ szklanki oleju
½ łyżki proszku do pieczenia
Kruszonka:
5 dag masła
10 dag mąki
10 dag cukru
Dodatkowo:
3 brzoskwinie

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jogurt, jajko, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam łyżką wszystkie składniki. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję.
  2. Z brzoskwiń usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Układam na cieście.
  3. Z masła, mąki oraz cukru zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, chyba zaraz je upiekę tyle tylko że ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie mialam dopytac czy mozna ze sliwkami je zrobic? Czy sliwki nie bedą za cięzkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ze śliwkami je zrobić. Ja robię to ciasto z różnymi owocami. Jeszcze jedna rada, aby jogurt nie był za bardzo zimny, wtedy ładnie wyrośnie.

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz, na pewno wyprobuje ;) POZDRAWIAM!

      Usuń
  3. Uwielbiam takie proste , owocowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie proste , owocowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie proste , owocowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń