SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 jajko
300 ml jogurtu naturalnego
10 dag cukru
½ szklanki oleju
½ łyżki proszku do pieczenia
Kruszonka:
5 dag masła
10 dag mąki
10 dag cukru
Dodatkowo:
3 brzoskwinie
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jogurt, jajko, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam łyżką wszystkie składniki. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję.
- Z
brzoskwiń usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Układam na cieście.
- Z
masła, mąki oraz cukru zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pięknie wyrosło...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chyba zaraz je upiekę tyle tylko że ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńWłasnie mialam dopytac czy mozna ze sliwkami je zrobic? Czy sliwki nie bedą za cięzkie?
OdpowiedzUsuńMożna ze śliwkami je zrobić. Ja robię to ciasto z różnymi owocami. Jeszcze jedna rada, aby jogurt nie był za bardzo zimny, wtedy ładnie wyrośnie.
UsuńDziekuje za odpowiedz, na pewno wyprobuje ;) POZDRAWIAM!
UsuńUwielbiam takie proste , owocowe ciasta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste , owocowe ciasta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste , owocowe ciasta.
OdpowiedzUsuń