SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mleka,
2 dag drożdży,
1 jajko,
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 i 1/3 szklanki mąki,
3 gruszki,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier waniliowy.
Dodaję jajko oraz sól. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto, aby nie było grudek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Gruszki obieram i kroję w grubsze plasterki. Na patelni
rozgrzewam olej. Plasterki gruszki zanurzam w cieście i wykładam na patelnię
tworząc placuszki. Smażę na rumiano z dwóch stron.
Mniam, apetyczne))
OdpowiedzUsuńTeż za mną chodzą teraz racuchy :-) Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny! http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń