czwartek, 6 sierpnia 2015

Drożdżowe racuchy z gruszkami

Specjalnie dla wszystkich łasuchów prezentuję przepis na pyszne racuchy z gruszkami. Są pulchne i miękkie w środku. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad na słodko. Można je podawać oprószone cukrem pudrem. 



SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mleka,
2 dag drożdży,
1 jajko,
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 i 1/3 szklanki mąki,
3 gruszki,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier waniliowy. Dodaję jajko oraz sól. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto, aby nie było grudek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Gruszki obieram i kroję w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewam olej. Plasterki gruszki zanurzam w cieście i wykładam na patelnię tworząc placuszki. Smażę na rumiano z dwóch stron.

2 komentarze:

  1. Też za mną chodzą teraz racuchy :-) Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny! http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń