SKŁADNIKI:
15 dag masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 jajka,
25 dag mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
40 dag moreli.
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję żółtka oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do
ciasta. Delikatnie mieszam.
2. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną
papierem do pieczenia, wyrównuję. Morele przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce
układam na cieście.
3. Ciasto piekę około 65 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz