wtorek, 4 sierpnia 2015

Ciasto ucierane z morelami

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na szybkie do przygotowania ciasto z morelami. Ciasto to doskonały deser dla całej rodziny. Nikt mu się nie oprze.


SKŁADNIKI:
15 dag masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 jajka,
25 dag mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
40 dag moreli.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
2. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję. Morele przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście.
3. Ciasto piekę około 65 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz