SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
1,5 łyżki kakao,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa ajerkoniakowa:
250 ml mleka,
1 budyń waniliowy,
1 opakowanie cukru waniliowego,
100 ml ajerkoniaku,
1 kostka masła,
Dodatkowo:
2 kiści winogrona zielonego,
1 duża brzoskwinia,
2 opakowania galaretki zielonej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając
dodaję kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia.
Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na
dwa blaty.
2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do
gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia.
Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy
wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram. Masą przekładam upieczony biszkopt.
3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do
przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w
półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Wygląda przepysznie ;) doskonały deserek
OdpowiedzUsuń