wtorek, 24 maja 2016

Murzynek z bakaliami i dżemem pieczony na kefirze

We wtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne ciasto kakaowe z dżemem i bakaliami. To doskonały deser do kawy lub herbaty. Warto je przygotować. 



SKŁADNIKI:
400g kefiru,
150ml oleju,
2 jajka,
2 łyżki dżemu,
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika,
50g rodzynek,
50g żurawiny,
1 tabliczka mlecznej czekolady,
do dekoracji wiórki cytrynowe Sempre z Cukieteria.pl .

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki. Na końcu do masy dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam.
2. Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję wiórkami cytrynowymi.


2 komentarze:

  1. Pyszny murzynek z orzeżwiającymi wiórkami cytrynowymi.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezetują wiórki na tym pysznym cieście

    OdpowiedzUsuń