wtorek, 10 maja 2016

Pieczona łopatka faszerowana warzywami

We wtorkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną pieczoną łopatkę. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
2 pieczarki,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
50g suszonych pomidorów,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka rozmarynu,
1 łyżeczka majeranku,
100ml oleju,
50g masła,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem. 
2. Na płacie mięsa układam pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, paprykę, cebulę oraz suszone pomidory. Płat mięsa składam na pół (tak jak książkę). Brzegi spinam wykałaczkami. Mięso nacieram dookoła papryką mieloną, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
3. Łopatkę przekładam do rękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką.

1 komentarz: