czwartek, 26 maja 2016

Tort Prince Polo

Dziś Dzień Mamy, z tej okazji wszystkim Mamom składam najserdeczniejsze życzenia i zapraszam na pyszny Tort Prince Polo. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Ciasto wafelkowe:
4 białka,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100g wafelków Prince Polo,
100g wiórków kokosowych,
Masa:
3 jajka,
2/3 szklanki cukru,
200g masła,
1 płaska łyżka kakao,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo: 
50ml mocnej kawy parzonej,
krokant z orzechów laskowych BARIMA z Cukieteria.pl,
czekoladowe kuleczki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na tortownicę (śr.24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam kawą parzoną.
2. Ciasto wafelkowe: Wafelki Prince Polo kroję w małą kostkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal miksując stopniowo dodaję cukier. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Na końcu do masy dodaję wafelki oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram.
4. Połowę masy wykładam na biszkopt, wyrównuję. Na masie układam ciasto  wafelkowe. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu obsypuję krokantem orzechowym. Wierzch tortu dekoruję czekoladowymi kuleczkami.



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kusisz Kasiu. Rewelacyjne ciacho, zjadłam bym chyba pół na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt:
    2 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    3 łyżki oleju,
    2/3 szklanki cukru,

    W przepisie na biszkopt dwa razy pojawia się cukier - raz 1/2 szklanki, a zaraz potem 2/3 szklanki... wyjaśnisz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma być 2/3 szklanki mąki. Dziękuję za czujność, już poprawiam błąd.

      Usuń
  4. niedługo moje urodziny, ten tort wygląda kusząco i chyba się skuszę do przygotowania go :)

    OdpowiedzUsuń