SKŁADNIKI:
2 jajka,
1,5 szklanki mąki,
200 ml mleka,
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego,
100 ml oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag rabarbaru,
2 łyżeczki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do
pieczenia. W osobnym naczyniu mieszam jajka, olej oraz mleko.
2. "Mokre" składniki stopniowo dodaję do
"suchych". Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Dodaję pokrojony w kostkę
rabarbar. Mieszam.
3. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na
muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch muffinek oprószam cynamonem.
4. Muffinki piekę 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Ile sztuk i jakiej wielkości są muffinki z tego przepisu
OdpowiedzUsuńMi wyszło 12 sztuk. Muffinki są średniej wielkości, robione papilotkach o standardowej wielkości.
UsuńKasiu muffinki przepiękne i jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon i rabarbar...
OdpowiedzUsuńKasiu dziękuję za smakowity przepis. :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń