Do popołudniowej kawy polecam pyszne kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
15 dag masła,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kwaśnej śmietany.
Kruszonka:
2,5 łyżki masła,
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
Dodatkowo:
40 dag rabarbaru,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 łyżeczki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim spód oraz brzegi tortownicy o średnicy 24cm.
2. Rabarbar kroję w kostkę. Układam na cieście. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym oraz cynamonem.
3. Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę.
4. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz