piątek, 15 maja 2015

Placki ziemniaczane z pokrzywami

Dziś na moim blogu kolejny przepis z pokrzywami.  Ta uznawana za chwast roślina ma wiele właściwości leczniczych i jest bardzo zdrowa. Placuszki są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad. Spróbujcie, a nie pożałujecie!


SKŁADNIKI:
60 dag ziemniaków,
1 garść świeżych liści pokrzyw,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście pokrzywy płuczę i drobno siekam.
2. Do ziemniaków dodaję pokrzywę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszam.
3. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy. Placuszki smażę na rumiano z dwóch stron. 


1 komentarz: