czwartek, 7 maja 2015

Młoda kapusta po węgiersku

Zapraszam na pyszną wiosenną kapustkę z warzywami, przypominającą węgierskie leczo. Do przyprawienia kapusty użyłam liści laurowych, które otrzymałam od hurtowni przypraw RAFEX.


SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty,
1 cebula,
1,5 szklanki wody,
25 dag kiełbasy cienkiej,
1 papryka czerwona,
1 cukinia,
2 pomidory,
2 liście laurowe z hurtowni przypraw RAFEX,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz,
oliwa,

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno szatkuję. Cebulę kroję w kostkę. Kapustę z cebulą podsmażam na maśle. Wlewam wodę. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną i przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut.
2. Kiełbasę kroję w plasterki. Podsmażam na oliwie. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cukinię kroję w półplasterki. Pomidory kroję w ósemki. Przygotowane warzywa oraz kiełbasę dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję 20 minut. Kapustę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem.


Do przygotowania potrawy użyłam liści laurowych całych, które otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw RAFEX. Liście laurowe do przyprawa niezbędna w każdej kuchni. 

Zapraszam do hurtowni przypraw RAFEX, gdzie znajdziecie cały wachlarz wspaniałych przypraw w przystępnej cenie. 


3 komentarze:

  1. To nie jest kapusta, lecz leczo,ponadto reklamujesz firmę

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja na kapustkę. Przepis prosty dla każdego. Ważne by nie oszczędzać na składnikach-najlepiej dodać dobrą kiełbaskę np swojską z Zalasku mozna ją kupić w Delikatesach Centrum. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń