sobota, 30 maja 2015

Rabarbarowe Oczarowanie

Sezon rabarbarowy w pełni, dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto z musem rabarbarowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt makowy:
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki suchego maku,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
Biszkopt jasny:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/2 łyżki octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus rabarbarowy:
1/2 kg rabarbaru,
2 opakowania galaretki zielonej,
1/2 szklanki wody,
4 łyżki cukru,
Masa kakaowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego
400 ml mleka,
3 łyżki cukru,
1 kostka masła
1,5 łyżki kakao,
1 kieliszek spirytusu.
Dodatkowo:
1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
1/2 tabliczki czekolady białej,
4 łyżeczki mleka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz po jednym żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję mak. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. 
4. Masa kakaowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram.
5. Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe. 
6. Czekolady rozpuszczam z 2 łyżeczkami mleka nad kąpielą wodną (każdą osobno). Na wierzchu ciasta robię z czekolad esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

3 komentarze: