wtorek, 26 maja 2015

Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego

Specjalnie dla wszystkich Mam z okazji ich święta lekki torcik z musem truskawkowym. 

Wszystkim Mamom życzę samych pogodnych dni, pełnych uśmiechu i radości. Wielu spełnionych marzeń, radosnych wzruszeń oraz pociechy ze swoich dzieci.



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
1,5 łyżki kakao
Masa homo:
500g serka homogenizowanego waniliowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
Mus truskawkowy:
1/2 kg truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo:
150 ml śmietany 36%
1/2 łyżki cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na przestudzony biszkopt. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia.
3. Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki truskawkowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto i wyrównuję. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
4. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekoruję wierzch ciasta.


5 komentarzy:

  1. Zainspirowałaś mnie do zrobienia takiego torcika :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co moge dac zamiast octu, moge go w ogole pominac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go pominąć, nic się z ciastem nie stanie.

      Usuń