Zapraszam na pyszną zapiekankę z młodymi ziemniaczkami. Możemy ją przygotować zarówno na obiad jak i na kolację. Każdemu będzie smakować.
SKŁADNIKI:
1/2 kg młodych ziemniaków,
30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 cebula,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1/2 pęczka szczypiorku,
4 łyżki śmietany 18%,
5 dag sera żółtego
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję na półtwardo w
osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki.
2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę
mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe
klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oliwie.
3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę
kroję w piórka.
4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję
ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam
solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze
śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w
temperaturze 180 stopni.
Pomysłowe i apetyczne dania serwujesz nasza Szefowo kuchni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekane w piekarniku ziemniaki, pod każdą postacią !!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna zapiekanka, super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pyszne, dzięki za przepis ��
OdpowiedzUsuń