wtorek, 12 maja 2015

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną

Zapraszam na pyszną zapiekankę z młodymi ziemniaczkami. Możemy ją przygotować zarówno na obiad jak i na kolację. Każdemu będzie smakować.



SKŁADNIKI:
1/2 kg młodych ziemniaków,
30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 cebula,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1/2 pęczka szczypiorku,
4 łyżki śmietany 18%,
5 dag sera żółtego
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki.
2. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą, paprykę mieloną, odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Z masy formuję małe klopsiki. Klopsy chwilę obsmażam na oliwie.
3. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka.
4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni.  


5 komentarzy:

  1. Pomysłowe i apetyczne dania serwujesz nasza Szefowo kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekane w piekarniku ziemniaki, pod każdą postacią !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna zapiekanka, super pomysł na obiad :)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń