poniedziałek, 11 maja 2015

Tarta z musem rabarbarowym

Zapraszam na pyszne ciasto z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji "Ciasto na niedzielę", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem"


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
3 żółtka,
1/2 kostki margaryny,
1 łyżka cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki śmietany 18%,
Mus rabarbarowy:
40 dag rabarbaru,
100 ml wody,
1/3 szklanki cukru,
1 opakowanie galaretki zielonej,
Dodatkowo:
200 ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 
2. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą i gotuję do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Dodaję cukier i mieszam. Do gorącego musu wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na upieczone kruche ciasto. Wyrównuję. 
3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiam brzeg ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

W akcji pieczenia "Ciasta na niedzielę" uczestniczyli": Dorota, Lidia, Kasia, Magda,  Danuta, Bożena .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz