piątek, 3 lipca 2015

Babeczki z kremem jagodowym

A oto moja druga dzisiejsza propozycja jagodowa. Babeczki to idealny deser do kawy lub herbatki. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
100 g masła,
3 żółtka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3,5 łyżki cukru pudru,
Krem:
250 ml śmietany 36%,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie śmietan-fix,
1/2 szklanki jagód.
Dodatkowo:
jagody do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z masłem. Dodaję żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w foliowy woreczek i wkładam na godzinę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowuję, wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wykładam foremki na babeczki. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Krem: Jagody rozgniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodaję jagody i razem miksuję.
4. Porcje kremu nakładam do upieczonych babeczek. Wierzch posypuję jagodami.

2 komentarze: