SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
30 dag fasolki szparagowej,
5 plastrów żółtego sera,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam
masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy
ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzam.
3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam
ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera.
Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180
stopni.
Bardzo fajnie wygladają :)
OdpowiedzUsuń