SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki
5 dag margaryny
1,5 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
60 dag sera białego półtłustego
15 dag cukru
3 jajka
5 dag masła
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki krupczatki
30 dag wiśni
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm.
- Masa serowa: Żółtka oddzielam od
białek. Masło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję
budyń oraz mąkę. Na końcu do masy
dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na
ciasto kruche. Wyrównuję.
- Z
wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około
godziny w temperaturze 175 stopni.
Mmm sernik to moje ulubione ciacho, a do tego wiśnie jeden z ulubionych owoców. Brzmi genialnie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie prezentuje się Twój sernik, z chęcią zjadłabym kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuń