SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki octu,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
Mus arbuzowy:
1 kg miąższu z arbuza,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%;
2 opakowania galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
20 sztuk herbatników.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier,
mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach
24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze
180 stopni.
2. Mus arbuzowy: Z arbuza usuwam pestki.
Owoc miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do
wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto. Wyrównuję.
3. Masa śmietanowa:
Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem ubijam. Masę
wykładam na ciasto, wyrównuję.
4. Na wierzchu ciasta układam herbatniki. Ciasto wstawiam na 2
godziny do lodówki.
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmoże warto poszukać galaretki arbuzowej ? Albo użyć tylko żelatyny ? :)
OdpowiedzUsuń