sobota, 25 lipca 2015

Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami

Jak w każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na lekkie ciasto z musem arbuzowym. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki octu,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
Mus arbuzowy:
1 kg miąższu z arbuza,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%;
2 opakowania galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
20 sztuk herbatników.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Mus arbuzowy: Z arbuza usuwam pestki. Owoc miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto. Wyrównuję.
3. Masa śmietanowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.
4. Na wierzchu ciasta układam herbatniki. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

2 komentarze:

  1. może warto poszukać galaretki arbuzowej ? Albo użyć tylko żelatyny ? :)

    OdpowiedzUsuń