środa, 1 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kokosową kruszonką

Zapraszam serdecznie na pyszne ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kokosową kruszonką. Do przygotowania kruszonki wykorzystałam mąkę kokosową premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 ml mleka,
1 jajko,
2 dag drożdży,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki masła,
1/2 kg mąki,
Masa serowa:
20 dag sera białego,
1 jajko,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru,
1,5 łyżki masła,
1 łyżka budyniu śmietankowego,
Kruszonka:
1,5 łyżki masła,
50 g cukru,
50g mąki kokosowej premium Ol'Vita,
Dodatkowo:
20 dag porzeczek czerwonych.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką. Ciasto odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkiem. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram.
3. Kruszonka: Z masła, mąki kokosowej oraz cukru zagniatam kruszonkę.
4. Porzeczki obieram. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładam masę serową. Na masie serowej układam porzeczki. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni.


Do przygotowania kruszonki użyłam mąki kokosowej premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita. Mąka zawiera dużą ilość błonnika, dlatego też pomaga wyregulować proces przemiany materii oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni mąka kokosowa jest wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju ciast, ciastek, deserów, czy koktajli.  Kruszonka przygotowana z mąki kokosowej miała wspaniały kokosowy smak i była lekko chrupiąca. Zdecydowanie mąka przypadła mi do gustu i będzie często wykorzystywana do moich wypieków. 

Serdecznie zapraszam Was do zakupu produktów firmy Ol'Vita, bo naprawdę warto.

    
                                                    

2 komentarze:

  1. Oj kusisz tymi ciachami, kolejna przepyszna propozycja :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń