wtorek, 21 lipca 2015

Knedle z jagodami i śmietaną

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym.



SKŁADNIKI:
60 dag ziemniaków,
2 szklanki mąki,
jajko,
25 jagód,
1 szklanka śmietany 18%,
1 łyżka cukru,
sól.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. 
2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko oraz ziemniaki. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję jagód. Ciasto zlepiam w kulki.
3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz. 
4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle. 

2 komentarze: