SKŁADNIKI:
60 dag ziemniaków,
2 szklanki mąki,
1 jajko,
25 jagód,
1 szklanka śmietany 18%,
1 łyżka cukru,
sól.
1 jajko,
25 jagód,
1 szklanka śmietany 18%,
1 łyżka cukru,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę.
2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko oraz ziemniaki. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję jagód. Ciasto zlepiam w kulki.
3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz.
4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie sie prezentują :)
OdpowiedzUsuń