czwartek, 9 lipca 2015

Szarlotka z agrestem

Zapraszam wszystkich na pyszną szarlotkę z agrestem. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
50 dag mąki,
1/2 kostki masła,
1/2 kostki margaryny,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
3 żółtka,
3 łyżki śmietany 18%,
2 dag drożdży,
1 kg agrestu,
1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego,
2 opakowania cukru waniliowego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier, proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta dzielę na mniejsze kawałki i wkładam  na 40 minut do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm.
3. Agrest obieram i płuczę. Wykładam na ciasto na blaszce. Owoce posypuję kisielem oraz cukrem waniliowym.  Na wierzch ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika.
4. Szarlotkę piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz