środa, 22 lipca 2015

Marynowana fasolka szparagowa

Domowe przetwory to najlepszy sposób na zatrzymanie smaków i aromatów lata. Mają wyjątkowy smak, wysoką jakość oraz nie zwierają konserwantów. Dzisiaj mam dla Was przepis na marynowaną szparagówkę. To doskonały dodatek do wielu dań i przekąsek. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
1,5 kg fasolki szparagowej,
kilka gałązek kwiatu kopru,
ziarna pieprzu,
liście laurowe,
ziele angielskie,
gorczyca,
10-12 ząbków czosnku,
Zalewa:
2 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżki soli.


PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolkę obieram i gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. 
2. Do każdego ze słoików daję po gałązce kopru, kilka ziaren pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz odrobinę gorczycy. W słoikach układam obgotowaną fasolkę. 
3. Z podanych składników gotuję zalewę. Gorącą zalewą zalewam fasolkę w słoikach. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.  

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, jeszcze nie robiłam w ten sposób fasolki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, jeszcze nie robiłam w ten sposób fasolki.

    OdpowiedzUsuń