środa, 15 lipca 2015

Krucha tarta z jagodami

Sezon jagodowy w pełni, a ja zapraszam Was na kruchą tartę z jagodami. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
15 dag masła
3 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
40 dag jagód
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną tłuszczem foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Foremkę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piekę 10 minut.
2. Jagody wykładam na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i kroję w cienkie pasy. Pasy układam na cieście tworząc kratkę. Ciasto piekę jeszcze 45 minut w temperaturze 170 stopni. 
3. Upieczone ciasto oprószam cukrem pudrem.

2 komentarze: