SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
15 dag masła
3 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
40 dag jagód
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję
żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę
na dwie części większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam
na wysmarowaną tłuszczem foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Foremkę z
ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piekę 10
minut.
2. Jagody wykładam na podpieczony kruchy spód. Pozostałe
ciasto rozwałkowuję i kroję w cienkie pasy. Pasy układam na cieście tworząc
kratkę. Ciasto piekę jeszcze 45 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Upieczone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Proszę podać rozmiar formy do tarty.
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuń