SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty
20 dag cienkiej kiełbasy
1 marchewka
1 cebula
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 pęczek koperku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno szatkuję. Przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i zagotowuję. Odcedzam wodę.
2. Na dno garnka wrzucam łyżkę masła oraz pokrojoną cebulę.
Chwilę podsmażam kapustę. Następnie podlewam kapustę 1 szklanką wody. Dodaję liście laurowe,
ziele angielskie, kminek, posiekany koper oraz pokrojoną
w półplasterki marchewkę. Gotuję na małym ogniu około 15 minut.
3. Kiełbasę kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oliwy.
Dodaję do bigosu. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w kostkę, natomiast
pomidory w półplasterki. Dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję kolejne 10 minut.
4. Z łyżki masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do bigosu. Mieszam i chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz