sobota, 29 sierpnia 2015

Murzynek z musem brzoskwiniowym

Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
jajek
1 szklanka cukru
6,5 łyżki oleju
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Masa kakaowa:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu
Polewa:
1,5 łyżki masła
2 czubate łyżki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki wody
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
kolorowa posypka


PRZYGOTOWANIE:
1. BiszkoptBiałka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty. 
2. Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie razem z syropem zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Połowę gęstego musu wyłóż na jeden blat biszkoptu, wyrównaj. Na musie ułóż okrągłe biszkopty. Włóż pozostały mus i wyrównaj. 
3. Masa kakaowa: Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka, wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawaj zimny budyń. Na końcu do masy dodaj kakao oraz spirytus. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu. 
4. Masło zagotuj razem z cukrem, kakao i wodą. Przestudź. Gęstą polewę rozsmaruj na cieście. Wierzch ciasta oprósz kolorową posypką. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.

5 komentarzy: