SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
200g kiełbasy cienkiej,
200g boczku pieczonego Hańderek,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1/2 pęczka koperku,
50g masła,
oliwa,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno kroję. Przekładam
do garnka, zalewam wodą i solę. Kapustę gotuję około 5 minut,
następnie wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło
oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę około 5 minut.
2. Następnie kapustę zalewam wodą
(tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie,
paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu
około 10 minut.
3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
idzie lato a z nim młode warzywa, kapusta jest jednym z moich ulubionych ;-)
OdpowiedzUsuńI kromka świeżego chlebka od tego :)
OdpowiedzUsuńI kromka świeżego chlebka od tego :)
OdpowiedzUsuń