środa, 20 kwietnia 2016

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką

W sklepach i na targowiskach już pojawiła się młoda kapusta. Ja przygotowałam z niej pyszny bigos z dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
1 główka młodej kapusty,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
200g kiełbasy cienkiej,
200g boczku pieczonego Hańderek,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1/2 pęczka koperku,
50g masła,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Kapustę gotuję około 5 minut, następnie wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę około 5 minut.
2. Następnie kapustę zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu około 10 minut.
3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.



                                                          

3 komentarze: