środa, 27 kwietnia 2016

Domowe hamburgery

Zapraszam na pyszne domowe hamburgery. Nigdy nie przepadałam za fast foodem kupowanym w barach szybkiej obsługi. Wszystkie przekąski zawsze przygotowuję w domu. Dzięki temu wiem co jem i mogę użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotowanie domowych hamburgerów zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity. 



SKŁADNIKI:
3 bułki do hamburgerów (przepis),
300g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 ząbek czosnku,
1 jajko,
1,5 łyżki bułki tartej,
1 cebula czerwona,
3 ogórki konserwowe,
2 pomidory,
6 liści sałaty masłowej,
5 łyżek dressingu Tysiąca Wysp ROLESKI,
5 łyżek ketchupu markowego z naturalnym pieprzem ROLESKI,
sól i pieprz do smaku,
olej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wygrabiam masę. Z masy formuję okrągłe, spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na patelni grillowej wysmarowanej olejem na rumiano z dwóch stron.
2. Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut, aby zmiękła. Pomidory i ogórki konserwowe kroję w plasterki.
3. Bułki przekrawam na pół. Dressing mieszam z ketchupem.  Sosem smaruję bułki od strony wewnętrznej. Na spód bułki kładę kolejno listek sałaty, cebulę czerwoną, usmażonego kotleta, ogórka, pomidora i listek sałaty. Całość polewam pozostałym sosem i przykrywam wierzchem bułki.




1 komentarz: