SKŁADNIKI:
Ciasto:
250g mąki,
100g margaryny,
3 żółtka,
3 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki śmietany 18%,
20g drożdży,
Kruszonka:
50g masła,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
Dodatkowo:
300g rabarbaru,
1/2 słoiczka powideł śliwkowych z rumem ORZECH,
2 opakowania cukru waniliowego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier, śmietanę,
pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Rabarbar obieram i kroję w kostkę.
3. Ciasto na blaszce smaruję powidłami
śliwkowymi. Na cieście rozkładam rabarbar. Oprószam cukrem
waniliowym. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 50
minut w temperaturze 180 stopni.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam powidła śliwkowe z rumem, które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Powidła ORZECH to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Mają doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu.
Fajne ciasto i powidła warte uwagi:)
OdpowiedzUsuń