środa, 27 kwietnia 2016

Bułki do hamburgerów

W środowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne bułki. Przygotowałam je z myślą o zrobieniu z nich hamburgerów, ale można je również wykorzystać w dowolny sposób i np. podać ze świeżym masłem i dżemem na śniadanie.  Bułki są łatwe do przygotowania i zawsze się udają. 


SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka,
500g mąki krupczatki pszennej MŁYNOMAG,
25g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki masła,
jajko do posmarowania,
1,5 łyżki sezamu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże mieszam 3 łyżkami mleka, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam pozostałe mleko, dodaję rozczyn, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na porcje. Z ciasta formuję okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. Bułki układam na blaszce, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.



3 komentarze: