sobota, 23 kwietnia 2016

Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach

Na weekendowe śniadanie proponuję pyszne jajko zapiekane w bakłażanie. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
1 bakłażan,
100g suszonych pomidorów,
2 jajka,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażana przekrawam na pół. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Bakłażana smaruję olejem. Pomidory suszone kroję w paski. Pomidory układam we wgłębieniach w bakłażanie. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Bakłażany układam na blaszce. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Bakłażany wyjmuję z piekarnika. Do wgłębień w warzywie wbijam jajko. Znów wkładam do piekarnika i zapiekam jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Często robię zapiekane cukienie, ale bakłażana w takiej formie jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń