SKŁADNIKI:
1 bakłażan,
100g suszonych pomidorów,
2 jajka,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Bakłażana przekrawam na pół.
Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Bakłażana smaruję olejem.
Pomidory suszone kroję w paski. Pomidory układam we wgłębieniach
w bakłażanie. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Bakłażany układam na blaszce. Piekę 20 minut w temperaturze 180
stopni.
2. Bakłażany wyjmuję z piekarnika.
Do wgłębień w warzywie wbijam jajko. Znów wkładam do piekarnika
i zapiekam jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Często robię zapiekane cukienie, ale bakłażana w takiej formie jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń