SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia Delecta
1/2 łyżki octu,
Biszkopt makowy:
4 białka,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka octu,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki suchego maku,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego Delecta,
2 łyżki cukru,
200g masła,
Dodatkowo:
1 litrowy słoik wiśni w syropie,
200 ml wody,
3 opakowania galaretki wiśniowej,
50 ml wódki cherry,
kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny: Żółtka
oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając
miksowania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao,
ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o
wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam wódką cherry.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet.
Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu
wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę
(wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem
waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do
gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2-3 minuty.
Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na biszkopt ciemny,
wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym.
4. Wiśnie razem z syropem przelewam do
garnka. Wlewam wodę i zagotowuję. Do wrzących owoców wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejące
owoce wykładam na wierzch ciasta. Odstawiam do stężenia. Wierzch
ciasta posypuję kuleczkami zbożowymi.
pięknie wygląda to ciasto! :) musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńMniam jakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńJej, jakie apetyczne ciasto. Pewnie, też sobie je upiekę:). Dzisiaj jednak robię muffiny z bananami i czekoladą. Tutaj masz przepis https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/muffiny-z-bananami-i-czekolada-622.html Też możesz ich skosztować :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSwietny blog :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPyszne i orzeźwiające ciacho.Zabieram kawałeczek do porannej kawki; )
OdpowiedzUsuńCo tu dużo mówić, rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCo tu dużo mówić, rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzecudne ciasto :)
OdpowiedzUsuńFajnie to opisałaś z tą przygodą o rowerze a na koniec ciasto 😊 brzmi jak fragment fajnej książki 😊.ciasto pyszne i robiłam już dwa razy a jutro zrobię znowu 😊 pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGdzie mogę dostać wiśnie w syropie?
Usuńależ smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńa jaki rozmiar patelni
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńhi
OdpowiedzUsuńmiau
UsuńCiasto szybkie w przygotowaniu i proste. Na zdjęciu prezentuje się fenomenalnie! Czy często pieczesz ciasta? Jeśli tak, to jestem pewna, że spodoba Ci się strona internetowa: https://basiazsercem.pl/ na której znajdziesz wiele, ciekawych przepisów i to nie tylko na ciasta.
OdpowiedzUsuń