piątek, 15 kwietnia 2016

Muffinki z serem, papryką i frankfruterkami

Dzisiaj polecam przepis na pyszne muffinki w wersji wytrawnej, z serem, papryką i frankfruterkami. Przepis ten jest kierowany szczególnie do dzieci. Muffinki można z powodzeniem zabrać do szkoły, jako drugie śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. 



SKŁADNIKI:
4 kiełbaski frankfruterki Hańderek,
1 papryka czerwona,
50g sera żółtego,
2 jajka,
1,5 szklanki mąki,
200ml mleka,
100ml oleju,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka suszonej bazylii.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kiełbaski frankfruterki kroję w plasterki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ser żółty kroję w kostkę.
2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, bazylią i mieloną papryką. W osobnym naczyniu mieszam jajka, mleko oraz olej.
3. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Do ciasta dodaję pokrojoną kiełbasę, paprykę i ser. Mieszam.
4. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.




                                                          

5 komentarzy:

  1. pomysłowe :) pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, bardzo lubię wytrawne muffinki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł :-)
    Ile mufinek wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :-)
    Ile mufinek wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń