niedziela, 24 kwietnia 2016

Tort Cesarzowej

Za oknami zimno i deszczowo. Chcąc zrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z powodzeniem możemy przygotować na każdą okolicznościową imprezę. 




SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Biszkopt ciemny:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
1 kopiasta szklanka mąki,
6 łyżek oleju,
2 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Poncz:
100 ml mocnej herbaty czarnej parzonej,
1/2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki spirytusu,
Masa jajeczna:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
250g masła,
1 kieliszek spirytusu,
Masa orzechowa:
100g orzechów włoskich,
1/2 szklanki cukru,
100 ml mleka,
100g masła,
Dodatkowo:
150g orzechów ziemnych niesolonych,
czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję  cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 
3. Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam przygotowanym ponczem.
4. Masa jajeczna: Jajka ubijam razem z cukrem nad kąpielą wodną (ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram.
5. Masa orzechowa: Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową i razem ucieram.
6. Orzeszki ziemne chwilę prażę na suchej patelni. Studzę i siekam nożem na mniejsze kawałki.  Masę orzechową dzielę na dwie części. Masę jajeczną dzielę na trzy części. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam porcję masy jajecznej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny wykładam porcję masy orzechowej. Wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowuję porcję masy jajecznej. Pozostałą masą jajeczną smaruję boki tortu i dekoruję wierzch. Boki tortu obsypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gotowy tort dekoruję cukrowymi ozdobami i czekoladowymi kuleczkami. 


SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. Trochę pracochłonny ale jaki wspaniały efekt, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z najlepszej cukierni. Wypieki to zdecydowanie Twój słodki konik Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń