SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki,
50g masła lub margaryny,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany 18%,
szczypta soli,
Pasta:
3 jajka,
1 puszka wędzonych szprotek w oleju,
2 łyżki majonezu,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę oraz
sól. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. W
cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na
babeczki. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone
babeczki wyjmuję z foremek.
3. Pasta: Jajka gotuję na twardo i
obieram. Szprotki odsączam z oleju. Jajka, pół puszki szprotek,
majonez oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą
masę.
4. Pastę przekładam do rękawa.
Babeczki wypełniam pastą rybną- jajeczną. Wierzch udekoruję pozostałymi szprotkami oraz natką pietruszki.
Bardzo smacznie i elegancko podane :)
OdpowiedzUsuń