SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
1,5 łyżki oleju,
woda,
Farsz:
200g sera białego,
2 łyżki wiórków kokosowych,
2 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru,
Dodatkowo:
100g masła,
1 łyżka cukru do posypania,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na
stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto).
Zagniatam ciasto, tak aby było elastyczne.
2. Farsz: Ser, wiórki kokosowe, żółtka oraz cukry
przekładam do miski i ugniatam widelcem na jednolitą masę.
3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką
wykrawam w cieście krążki. Na środek krążków nakładam porcję
farszu. Krążki składam na pół, brzegi dokładnie sklejam.
Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut.
Pierogi odcedzam i wykładam na talerz.
4. Masło rumienię w garnuszku.
Masełkiem okraszam pierogi. Wierzch posypuję cukrem.
Uwielbiam wszytskie pierogi, chętnie bym się skusiła na Twoją wersję słodkich pierożków.
OdpowiedzUsuń