poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym

Na poniedziałkowy obiad proponuję pyszną nadziewaną paprykę. Tym razem przygotowałam coś dla osób, które nie jedzą mięsa. Połączenie ryżu z ogórkiem i pieczarkami było strzałem w dziesiątkę, farsz wyszedł bardzo smaczny. Potrawa jest lekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
4 papryki czerwone,
1 saszetka ryżu kolorowego,
250g pieczarek,
1 cebula,
4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH,
50g sera żółtego,
1 szklanka bulionu warzywnego,
oliwa,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe kroję w kostkę.
2. Ryż, pieczarki oraz ogórki przekładam do miski. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Z papryk odkrawam wierzchołki. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na farszu. Papryki przykrywam odciętym wierzchołkami. Układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 


Do przygotowania potrawy wykorzystałam ogórki konserwowe Kartuskie, które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Ogórki ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw, zarówno przygotowywanych na zimno, jak i na ciepło. Ogórki są zamarynowane w pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dodatkiem papryki, marchwi i cebuli. Są idealnie twarde. Produkt jest wart polecenia i zakupu. 



1 komentarz:

  1. Kolejny przepis warty wypróbowania. Serdeczne pozdrawiam Kasiu

    Polskie marki.Moja szafa.

    OdpowiedzUsuń