sobota, 9 maja 2015

Tęczowy śmietanowiec na waflach

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na kolorowe ciasto śmietanowe bez pieczenia. Wspaniale wygląda i smakuje. Nikt mu się nie oprze.  



SKŁADNIKI:
1 opakowanie okrągłych wafli,
750 ml śmietany 30%,
1/2 opakowania galaretki fioletowej,
1/2 opakowania galaretki zielonej,
1/2 opakowania galaretki pomarańczowej,
1/2 opakowania galaretki niebieskiej,
1/2 opakowania galaretki czerwonej,
1 łyżeczka cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Galaretkę fioletową rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia.
2. Schłodzoną śmietanę (125ml) ubijam na sztywno. Miksuję z tężejącą fioletową galaretką. Masę wykładam na jeden z wafli. Wyrównuję, przykrywam drugim waflem i odstawiam do stężenia.
3. Podobnie, jak masę fioletową przygotowuję masę zieloną, pomarańczową, niebieską i czerwoną. Masami kolejno przekładam wafle.
4. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietaną dekoruję wierzch ciasta. 

5 komentarzy:

  1. Wygląda super ;) a jaki prosty w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wafle nie beda gabczaste dlatego pytam bo robie z galaretka i ciagma sie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wafle nie beda gabczaste dlatego pytam bo robie z galaretka i ciagma sie

    OdpowiedzUsuń