środa, 8 lipca 2015

Wiejska zapiekanka z młodymi ziemniakami i kiełbasą

W środowy poranek mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę z ziemniaczkami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru.


SKŁADNIKI:
1/2 kg młodych ziemniaków,
20 dag cienkiej kiełbasy,
1 cebula,
1/2 pęczka koperku,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzam. Ziemniaki kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w piórka. Kiełbasę kroję w plasterki. Koperek drobno siekam.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucam masło. Nakładam porcję ziemniaków, cebulę, kiełbasę i koperek. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników. Całość oprószam solą i pieprzem.
  3. Naczynie przykrywam i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :-)

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię w zabawie Liebster Blog Award, jeśli masz ochotę na tę zabawę, to zapraszam :) http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń