niedziela, 10 kwietnia 2016

Tartaletki z pastą rybno- jajeczną

W niedzielne przedpołudnie zapraszam na pyszne tartaletki w wersji wytrawnej. To doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki,
50g masła lub margaryny,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany 18%,
szczypta soli,
Pasta:
3 jajka,
1 puszka wędzonych szprotek w oleju,
2 łyżki majonezu,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem (margaryną). Dodaję żółtka, śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek.
3. Pasta: Jajka gotuję na twardo i obieram. Szprotki odsączam z oleju. Jajka, pół puszki szprotek, majonez oraz przyprawy przekładam do blendera i miksuję na jednolitą masę.
4. Pastę przekładam do rękawa. Babeczki wypełniam pastą rybną- jajeczną. Wierzch udekoruję pozostałymi szprotkami oraz natką pietruszki.

1 komentarz: